Έχεις χιούμορ; Σε κρατάει ζωντανό, λέει νέα μελέτη

Χαμογέλα, εξοπλίσου χωρίς ενοχές με το χιούμορ σου, απόλαυσε το γέλιο και τα αστεία τα δικά σου και των άλλων και ζήσε περισσότερο.

Η καλή αίσθηση του χιούμορ μπορεί να μας κρατήσει ζωντανούς, μειώνοντας τον κίνδυνο του πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε από ομάδα Νορβηγών ερευνητών και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychosomatic Medicine.


Η συγκεκριμένη μελέτη, επικεντρωμένη σε μία 15ετή περίοδο, διαπίστωσε ειδικότερα πως οι άνθρωποι που έχουν υψηλή αίσθηση του χιούμορ επιβιώνουν καλύτερα σε αυτήν τη ζωή.

Στη μελέτη συμμετείχαν 53556 Νορβηγοί, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι 15 χρόνια πριν είχαν συμμετάσχει σε προηγούμενη έρευνα. Η ερευνητική ομάδα κάλεσε τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο, το οποίο αξιολογούσε τρεις πτυχές της αίσθησης του χιούμορ τους:

Τη Γνωστική, μέσω ερωτήσεων όπως "Αναγνωρίζετε εύκολα το σημάδι της χιουμοριστικής πρόθεσης;"
Την Κοινωνική, μέσω της ερωτήσεων όπως "Συμφωνείτε ότι τα άτομα που έχουν ως στόχο να είναι αστείοι, είναι στην πραγματικότητα ανεύθυνοι χαρακτήρες στους οποίους δεν μπορείς να βασιστείς;"
Τη Συναισθηματική, μέσω ερωτήσεων όπως "Θεωρείτε τον εαυτό σας εύθυμο πρόσωπο;"
Αν και οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να φαίνονται ασήμαντες όσον αφορά τη μακροζωία, οι συσχετίσεις που εντόπισαν οι ερευνητές σε δεύτερο στάδιο, όταν διερεύνησαν τη σύνδεση της αίσθησης του χιούμορ με τη γενική θνησιμότητα, τη θνησιμότητα λόγω καρδιαγγειακών νόσων, τις μολύνσεις, τον καρκίνο και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ήταν εκπληκτικές. 

Η σχέση του χιούμορ με την πιθανότητα θανάτου

Οι ερευνητές, αφού έλεγξαν άλλες μεταβλητές, διαπίστωσαν ότι αν και η κοινωνική και η συναισθηματική πτυχή του χιούμορ δεν έπαιζε ρόλο στις πιθανότητες ένα άτομο να πεθάνει από κάποιον από τους υπό εξέταση παράγοντες, η γνωστική πτυχή του χιούμορ ήταν σημαντικά συνδεδεμένη με την ικανότητα επιβίωσης των συμμετεχόντων και περισσότερο, των γυναικών.



Δεν αξίζει να μένεις εκνευρισμένος. Ρίξε το στο χιούμορ και "ζήσε εσύ καλά και... περισσότερο".
Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που είχαν υψηλό σκορ στο γνωστικό χιούμορ, διέτρεχαν κατά 48% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ενώ είχαν 83% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάποια μόλυνση και 73% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο. Οι άνδρες που είχαν υψηλό σκορ στο γνωστικό χιούμορ είχαν 74% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάποια λοίμωξη, αλλά ως εκεί.

Οι ερευνητές τονίζουν συμπερασματικά πως "η γνωστική πτυχή του χιούμορ συνδέεται θετικά με την επιβίωση από τη θνησιμότητα που οφείλεται σε καρδιοαγγειακές νόσους και μολύνσεις στις γυναίκες και με τη θνησιμότητα που σχετίζεται με τις μολύνσεις στους άνδρες" και καταλήγουν:

"Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η αίσθηση του χιούμορ είναι μία πηγή γνωστικής προσαρμογής και προστασίας της υγείας".

Ξεκαθαρίζουν, πάντως, ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν απαντά στο γιατί ή στο πώς το χιούμορ προστατεύει τον άνθρωπο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερη έρευνα ίσως έχει την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, προτείνοντας ότι το χιούμορ βοηθάει στη διατήρηση μίας “σταθερά θετικής εντύπωσης” για τη ζωή, καθώς οι χιουμορίστες μπορούν να μετατρέψουν ό,τι τους ανησυχεί σε αφορμή για αστεία και γέλιο. Ας το έχουμε κατά νου, την επόμενη φορά που θα εκνευριστούμε...

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη